banner

o. Корфу и Йонийско крайбрежие

Остров Корфу - един от най-популярните и красиви острови на Гърция, световноизвестен с очарованието на природата, както и с богатата си история. Той е вторият по големина от Йонийските острови и се намира близо до брега на албанския град Саранда, от който го дели проток с широчина между 3 и 23 km.

Островът има площ 641 km2, дължина 58 km и широчина 27 km в най-широката си част. Северната му част е планинска, а южната е заета от равнини. Най-висок е връх Пантократор с височина 906 m. В бреговете му плискат вълните си две морета: на запад и юг – Йонийско море, а на север – Адриатическо море. Заради интересното си местоположение островът притежава уникален, благодатен климат. Ненапразно се смята за един от най-зелените острови на Гърция и Среди-земноморието: знаменит е с екзотичните си плажове и тюркоазени води, маслинови горички и портокалови градини, разкошни зелени гори.

Керкира ( главният  град на острова ) пленява със своята архитектура повлияната от Италианските градове-държави. Островът има богата история -  за него през вековете са се водели непрекъснати борби. Владян е от римляните, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия (тогава в съюз с Турция), Англия.